четвъртък, 12 март 2009 г.

Родолюбки празнуват в Торонто по нашенски


Българките са се обединили в дамски клуб, събират се често и обменят бизнес идеи, съвети за възпитанието на децата си и вкусни рецепти.

Българският дамски клуб в Торонто отдалече се подготвя за посрещането на 8 март. Това ще е поредният повод на нашенките, които живеят в Канада, да се видят, да си побъбрят, да си спомнят за родината, но и да на-чертаят нови планове за бъдещето си в далечната северна страна. Преди дни те си размениха мартенички, взаимно повдигнаха и патриотичния си дух по случай 3 март.

"Тази година клубът ни ще чества своята 10-годишнина. Първоначално идеята за редовни срещи "по женски" се ражда в тесен кръг от 5-6 близки приятелки. Те се събирали почти всяка седмица за по час-два, за да ги прекарат в приятна компания без мъже и деца. За тях това било форма за разтоварване от напрегнатото всекидневие. Постепенно групата се разраствала, защото всяка дама можела да покани свои познати", разказва по и-мейла историята на възникването на клуба Славка Ангелова. Тя е завършила СУ "Св. Климент Охридски" и е работила като старши асистент във филиала на Техническия университет в Ботевград. През 2000 г., като много българи, със съпруга й напускат страната по икономически причини. По онова време Канада е сред малкото държави, които издават емигрантски визи за българи. Днес семейство Ангелови са компютърни специалисти, а 14-годишната им дъщеря Гергана учи в едно от най-известните местни училища по изкуствата.

Славка Ангелова редовно посещава сбирките на дамския клуб в Торонто, в

които вече членуват около 120 българки. През лятото те си организират градински партита у някоя от дамите, като всяка от тях носи по нещо за трапезата. Зиме наемат зали или ходят по заведения. Тъй като организацията е неформална, тя няма инициативен комитет, устав, фонд или бюджет. Основната й цел е българките по-често да общуват помежду си. "Истински отдушник е да разговаряш на родния си език. Често на срещите ни се популяризира някоя нова инициатива на наши сънародници, които живеят в Канада, а онези, които се занимават с бизнес, могат да си направят и реклама", обяснява Славка.

Смята се, че в момента в Торонто и околностите му живеят около 15 хил. имигранти от България. Много активни местни организации са Българо-канадското дружество и Канадско-българската асоциация. Диаспората ни си има и радио "Български глас", вестник, уеб сайт, бизнес каталог, няколко черкви. "Всеки намира различна опора, за да преодолее носталгията - за едни това са семейството и близките приятели, други разчитат на Интернет, за да общуват с роднините си в Европа, гледат нашенска телевизия, слушат родна музика. В дамския клуб обменяме рецепти за ястия от традиционната ни кухня. Предаваме родолюбието си и на нашите деца. Идеята е, вместо да тъгуваме за България, да се опитаме да пренесем българското с нас, където и да се намираме", завършва прочувственото си писмо патриотката.

Няма коментари: