четвъртък, 19 март 2009 г.

Дико-Илиевите хора се слушат със сърцето

Сдружение, носещо името на известния композитор и създател на духови оркестри в цяла Северозападна България - Дико Илиев, бе учредено в Оряхово в края на миналия месец. Сред учредителите е журналистката Божана Димитрова, която има голям принос за популяризирането на Дико-Илиевото творчество, превръщайки неговото "Дунавско хоро" в емблема на най-слушаното в продължение на десетилетия предаване в ефира на Българското национално радио -"Разговор с вас". Специално за читателите на "Всичко за семейството" г-жа Димитрова разказва за целите на новоучреденото сдружение.
Три пъти в годината - пролет, лете и зиме, Оряхово отбелязва с празници паметта на именития си съгражданин, народния музикант Дико Илиев, на "нашия Бай Дико", както гласи поканата за концертите. Сега оряховчани прибавят и друго, отдавна подготвяно събитие - учредяването на сдружение "Дико Илиев". Инициативата на общината и читалището е подкрепена от видни музиканти, диригенти, писатели, общественици, от многобройните ученици на големия композитор.
Заслужават внимание целите на сдружението. Освен съхраняването и обогатяването на феномена духова музика, с която е прочут българският Северозапад, в близко време сдружението ще се заеме отново да съгради къщата-музей на Дико Илиев. В нея композиторът живее повече от 40 години и оттук, с поглед към голямата река, той създава "Дунавското". Отсега се подготвя и традиционното голямо "Великденско хоро", което пък ще събере на оряховския площад с името на композитора млади и стари, гости от цяла България. Неслучайно най-много от хората на Дико Илиев носят пролетно име и свежест - "Майски цветя", " Майско утро", " Пробуждане на пролетта", "Кръшен венец", "Билка", "Весела младост".
Учредява се и стипендия за млади музиканти, предстоящо е и издаването на втори том от алманаха "Прослава за Дико Илиев", събрал стотици отзиви, стихове, спомени за самобитния музикант. Вероятно ще претърпи седмо издание и популярната документална повест на Цветана Маркова "Дунавско хоро, закичено с алено мушкато".
Уставът на сдружението предвижда широка концертна, издателска и звукозаписна дейност с основната мисия да бъде съхранено богатото музикално и историческо наследство, да бъдат проучени и доразвити традициите и обичаите на народното и любителското музикално творчество. Оказва се, че многобройните духови оркестри и музики в цялата страна са запазили и партитури на почти неизвестни Дико-Илиеви творби. Така се роди идеята Българското национално радио да издири и запише част от тях. Сега сдружението е задължено да продължи тази дейност, тъй като големият музикант, толкова известен със своите хора и маршове, ни е оставил и красиви валсове, танга, цели сюити. Да споменем само "Танцът на жетварките", наскоро записана от Разградската филхармония. Нещо повече, все по-популярно става напоследък и музикалното състезание за написването на нови творби за духов оркестър в стила и в духа на Дико-Илиевото творчество. Наскоро и Монтана обяви такъв национален конкурс, който без съмнение ще срещне през май много участници.
Питали сме се откъде иде името на духовата музика -сборната, стройната, стогласната, духовата - сигурно от дух, от душата на музиканта, от душата на един народ! Дали един надарен българин не е чул тази музика със сърцето си още преди сто години, та да й посвети целия си живот, да я прослави по цялата земя, да умножи по сто духовите музики! Ето на тези въпроси се очаква да отговори новото сдружение "Дико Илиев".

Няма коментари: