неделя, 29 март 2009 г.

Мария Филипов е Ледената кралица на Великобритания

Побързахме да потърсим връзка с Мария Филипов, за да ни разкаже повече за впечатляващите си успехи, за пътя си от жалките български пързалки до блясъка на прожекторите в Лондон и Сидни. Връзката осъществи брат й Христо Хаджийски, който е и неин мениджър. Въпреки натоварения си график, ден преди финала Мария отдели време за нашите читатели и отговори на многобройните ни въпроси. Прие и поздравленията ни в понеделник за невероятния успех и провъзгласяването й за Ледена кралица на Великобритания. Разказа ни и вълнуващи подробности за инфарктната надпревара на финала.
"Благодаря за интереса към мен - сподели Мария пред "Всичко за семейството". - Не съм предполагала, че следите успехите ми в шоуто. Въпреки че това ми е трето участие и вече съм била на финал през 2007 г., напрежението беше огромно. Трябваше да изпълним три съчетания. Най-напред беше атрактивното летене във въздуха, завързани с въжета. Рей има малко проблеми с височините, но се справи чудесно. След това изиграхме любимата си програма от сезона. Получихме само максимални шестици от съдиите, но на финала думата имат зрителите. Те също ни оцениха по достойнство и така станахме една от двете двойки, които получават право на последен танц. Той е по "Болеро"-то на Равел, с която творческите продуценти на шоуто, великите Джейн Торвил и Кристо-фър Дийн спечелиха олимпийската титла в танцовото пързаляне през 1984 г. в Сараево. Вече бяхме представили такава програма на 14 февруари, когато празнувахме 25 години от успеха им. Тогава получихме първите си максимални оценки. Това ни даде увереност да танцуваме за публиката, да не мислим за техническите елементи. И смелостта ни бе възнаградена. По-бедихме!Безкрайно съм щастлива, но и малко уморена. Напрежението и натоварването през тези 3 месеца беше огромно. За мен Рей е истинско откритие. Това момче направо си е пропиляло шансовете да стане шампион по фигурно пързаляне. Помогна му много и участието в мюзикъла "Брилянтин",където играе след второто си място в английския "Мюзик Ай-дъл" през 2006 г. Там танцува доста сериозно. Не е имало такъв участник за всичките 4 сезона досега." На 2 април започва 5-седмично турне на леденото шоу из Великобритания. Естествено Мария и Рей ще са звездите в него.
"Dancing on Ice" стартиpa през зимата на 2006 г. Правилата са почти същите като в наскоро завършилия у нас "Денсинг старс". Двойки, съставени от известни личности и професионални фигуристи, се конкурират за титлата "Крал и Кралица на леда". Веднага след успешния старт във Великобритания (над 10 милиона зрители гледат финалната надпревара) през лятото на същата година то се провежда и в Австралия. "Тогава ми се обадиха от Канал 9, по кой-
то щеше да се излъчва шоуто, с предложение да работя като треньор - разказва Мария. - Но след кастинга получих покана за професионален танцьор. Конкуренцията беше много сериозна и въобще не предполагах, че ще стигна до финала. Участваха известни австралийски спортисти, тв звезди. А за моя партньор Джейк Уол се знаеше само, че е скъпоплатен модел и приятел на Мис Юнивърс. Но и публиката, и съдиите много ни харесаха. Стигнахме до финала и победихме. " Още на следващата година нашето момиче получава покана да участва в британското шоу. С партньора й Дънкан Джеймс от известната бой-група "Блу" са финалисти и остават на трето място. През 2008 г. стига до полуфинал с друга млада по-пзвезда - Гарет Гейтс. За да дойде победата в неделната вечер, с която нашето момиче стана първата професионална танцьорка, печелила два пъти "Dancing on Ice".
Мария, известна у нас с бащината си фамилия Хаджийска, стъпва за първи път на пързалката малко късно - на 8 години. Преди това тренира художествена гимнастика в "Славия". "Обух кънките, попърза-лях се малко и се влюбих -припомня си тя. - Вече 26 години оставам вярна на леда." В началото Мария се състезава индивидуално, а след това в танцова двойка с Христо Николов (партньор след това и на Албена Ден-кова). Двамата печелят националните първенства от 1988-а до 1992 г., а през 1991 г. участват на европейския и на световния шампионат. След отказването си от активна състезателна дейност, вече студентка във ВИФ, Мария започва да работи като треньорка. Първо с деца, а след това и като консултант на бившия си партньори Албена. "На състезания се срещнах с бъдещия си съпруг - споделя тя. -Андрей Филипов беше утвърден треньор в Русия, при него е започнал да се пързаля Максим Стависки.
Влюбихме се и така през 1986 г. заминах за Москва, където се оженихме."
След две години младото семейство заминава за Австралия. "Колкото и да е странно, там интересът към фигурното пързаляне е много голям - обяснява Мария. - А работата на треньорите е по-различно разпределена. С един състезател работят няколко специалисти - един му прави хореографията, друг го учи да скача и т.н. Това ми дава възможност да тренирам както деца, така и вече опитни състезатели. Поставям съчетанията на няколко национални фигуристи. В момента имам едно момиченце, което има страхотно бъдеще в индивидуалното пързаляне. Скоро всички ще научат за нея." Мария и Андрейрабо-тили 5-6 години в Пърт, а сега живеят в Сидни." В началото свикнахме трудно, там начинът на живот е съвсем различен - връща се назад във времето треньорката. - Мисълта, че си толкова далече от близките си, че няма как да ги видиш няколко години, е мъчителна. Но постепенно свикнахме. Помогнаха ми приятелите от ВИФ, които срещнах отново там. Австралия е прекрасна страна, а хората са спокойни и усмихнати. Там разбираш какво означава да живееш без напрежение, да оставяш нещата да се случват, а не непрекъснато да ги пришпорваш." Участието в британското шоу през последните години дало възможност на Мария да си идва по-често в България. През последните месеци синът й Антон е при баба и дядо в София, за да може мама по-лесно да го вижда. Преди това пък бил в Москва при родителите на баща си." Какво да се прави, нали сме интернационално семейство - обяснява Мария. -Ангажиментите на Андрей го държат в Австралия, аз от месеци съм в Лондон. Такъв е светът днес, трябва да свикваме."
На 34 години Мария блести с красота и перфектна фигура. Твърди, че не полага никакви специални грижи за нея. "Като треньор съм непрекъснато на леда, натоварването е доста сериозно - обяснява тя. - Изляза ли от пързалката, хуквам след сина си. Много е енергичен, трудно издържам на темпото му." Малкият проходил на пързалката и естествено вече кара кънки. Но фигурното пързаляне му е скучно, предпочита високите скорости и тренира шорттрек. Напоследък обаче 5-годишният малчуган започнал да изневерява на леда. Запалил се е по футбола, иска да научи таекуондо, вече е добър и в тениса." Хубаво е да има избор, за да разбере какво му харесва най-много. С баща му не приемаме само варианта да не спортува въобще" - убедена е майката.
Вече повече от 10 години Мария Филипов гради кариера далече от родината. На във всички интервюта подчертава, че е българка, въпреки че има и руско, и австралийско поданство. "Шоуто "Dancing on Ice" има немски, италиански, чилийски и дори турски вариант - обяснява Ледената кралица. - Сигурна съм, че би имало успех и в България. Видях няколко епизода от "Денсинг старс" и много ми харесаха. Но вариантът на лед е страшно скъп. Ако се намерят спонсори, с удоволствие ще се включа и в българския "Dancing on Ice".

Няма коментари: