неделя, 29 март 2009 г.

Голямата сцена се отвори отново за Мая Нешкова

Малцина знаят, че Мая Нешкова е софиянка, тъй като свързват успехите й с оркестър „Благоевград". Тази година се честват 3 десетилетия, откакто става солистка там и се запознава с Кирил Икономов. Така се ражда перфектният семеен и творчески тандем, чиято популярност бързо надхвърля границите на региона. Хитове като „Конче вихрогонче", „Рожден ден" и „Слънчева обич" вече 20 години се въртят по медиите, но не те са включени в предстоящия албум.
- Много успешен бе първият авторски симфоничен концерт на Кирил Икономов с твое участие.
- Не само в музикално отношение бе приет възторжено. Събрахме солидна сума за фондацията „Утре за всеки", свързана с рака на гърдата. Получихме множество покани да го повторим в зала „България", Бургас, Пловдив и в чужбина. Софийската филхармония представи 11
авторски пиеси на Икономов, сред които и естрадния му хит „Честит рожден ден", който изпълних 20 г. след създаването му. Композицията прозвуча различно в инструментална версия, а ръкоплясканията не стихнаха. Посланиците на Венецуела и Аржентина ни поканиха да гастролираме в Латинска Америка.
- Защо най-популярните политици участват в твой клип?
- Видеото е по песента „Опълченци", а кадрите с тях са заснети при официалната церемония по откриването на Паметника на опълченците. В записа участват квартет „Армейска песен" и Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев.
- Готвиш концерт и албум. Какво ще включва?
- Излизам с нова продукция - поп-музика. Връщам се много активно към кариерата си. Заглавието ще реша най-накрая - тогава се разбира кое парче е най-успешно. Имах мерак за балада и тя е факт - песента „Обичам те".
- Десетилетия сте все заедно с Кирил Икономов. Как се работи и живее толкова дълго в тандем?
- Двамата вървим напред - той покрай мен и аз покрай него. Цял живот сме се продуцирали сами. Изградили
сме си правила в личен и професионален план, които отстояваме. Искаме всичко, което правим, да е истинско, да е преживяно.
- Защо чак сега се роди баладата „Обичам те"?
- Очквах я 30 години. Това е най-хубавото нещо, което ми е писал Кирил.
- Изостави кариерата задълго и се посвети на семейството и децата. На какво учиш дъщерите си?
- Бях на върха на славата, пълнех стадионите, когато реших, че майчинство е най-важно. Разбрах, че жената в мен и майката са по-силни от артиста. Така че изцяло се отдадох на грижата за близначките. Учим ги на човещина, на българщина най-напред. Вярвам в доброто и на себе си.
- А децата имат ли отношение към музиката?
- Естествено. Вече се върти успешно тяхна песен по БНТ. Имат своята изненада и на концерта ми в НДК през април. Заедно ще пеем, ще изпълняват песен и сами. Винаги съм чакала този момент, когато ще плуваме заедно четиримата в магията на музиката.

Няма коментари: