събота, 4 април 2009 г.

Надеждата ни на шанца мечтаел за бутонки

Той е само на 15 години, но е на път да се превърне в гуру на ски шанцата у нас. Печели сребро в 9-ия зимен европейски младежки олимпийски фестивал в Полша, като надскача 106-метровата писта с 50 см. Той вече има квота за олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г., след класирането си на финала на Световното по ски северни дисциплини в Либерец, Чехия.
Той се казва Владимир Зографски. Влади бленувал за бляскава футболна кариера, преди баща му да го убеди да се откаже да рита.
"Не съм оказвал натиск върху него, бива го както в ските, така и във футбола. Просто не може да продължава с двете едновременно!", обяснява бащата и личен треньор Емил Зографски.
На младежа му се налага да избира, но не съжалява за решението си. Въпреки че сънувал мачове и игрища след заниманията си на шанцата, упоритостта му в ски скока дава страхотни резултати.
Влади умирал от страх при първите си подвизи на шанцата. Въпреки шубето младокът скачал смело, за да не изложи татко. Според Емил обаче синът му никога не показвал колебание, дори в самото начало.
Родителите стимулират спортните му изяви чрез мечтаните от всеки пубер електронни джаджи - лаптоп, цифров фотоапарат, Ipod и други технологични чудеса. Когато Влади се представя добре на състезание, винаги получава бонус. Естествено, ако резултатите не са на ниво, скъпите подаръци се отнемат до следващия турнир. Иначе първият спорт, по който се пали талантливото хлапе, било каратето.
Начало
Успехите на Влади започват преди 7 години на импровизираната и единствена у нас ски шанца в родния му град Самоков. Според него тя не става за нищо Друго, освен да придобиеш обща представа за ски скока.
Затова преди големите състезания той тренира основно в Германия и Австрия. Подготовката е еднообразна, но това не пречи на Влади да скача и в полунощ, когато не е изморен. Като по чудо травмите го подминават непрекъснато. Досега младият Зографски няма нито едно счупване.
Заради натоварения график Влади не поддържа връзка с много приятели, единствено с дружките от спортното училище и вкъщи.
"Дори не познава съседите", разказва майка му. Младият Зографски обаче поддържа приятелски отношения с друг талантлив ски скачач - 20-годишния Петър Фъртунов.
Този спорт е за истински смелите мъже, повтаря непрекъснато на сина си Зографски-старши. Според него и съпругата му ски скокът, с който се занимава семейството като цяло, е игра на шах.
"Чудим се какъв ход да направим, за да не ни прецакат!", коментира Емо. Имаме търпение и ще издържим, настояват родителите на Влади. Те са твърдо решени да не позволят на хорските приказки да провалят кариерата на сина им. Повечето треньори съветват Емил да повери Влади на грижите на друг спец по ски скок. Според тях роднинската връзка между тях пречела на развитието на младока. Въпреки напътствията на останалите спортната фамилия се справя твърде добре, работейки по своята собствена схема.
"Нашето семейство е една минифедерация по ски скок. Жалко е, че толкова много хора се опитват да ни спрат, особено в Самоков!", разказва майката на Влади. Семейството финансира почти изцяло кариерата на шанца надеждата ни. Родителите са убедени, че никой и нищо освен финансовата криза не могат да застанат на пътя на Влади към върха.
"За да получиш някаква помощ от ски федерацията, трябва да си "някой", обяснява Емил Зографски, но не отрича, че има и доста хора, които спонсорират сина му.

Няма коментари: