събота, 11 април 2009 г.

МИЛИАРДЕРИТЕ Я ЗАКЪРШИХА

Състоянието на десетте най-богати бизнесмени в света според сп. „Форбс" през 2008 г. е намаляло с около 150 милиарда долара. Най-драматични загуби е понесла „тройката" индийски милиардери - металургичният магнат Лакшми Митал, братята-предприемачи Мукеш и Анил Амбани (собственици на нефохимическия гигант „КеНапсе тдизгНез"), и Кушал Пал Сингх, собственик на най-голямата компания за недвижима собственост в Индия. Заради кризата техното състояние е намаляло общо с около 100 милиарда долара.
Около 300 души от класацията на „Форбс", в която през март миналата година фигурираха над 1100 имена, са със загуби повече от млрд. долара на човек. А при няколко десетки от тях „сривът" е за повече от 5 милиарда долара „на глава".
В „десетката" на милиардерите, чийто капитал е намалял рязко вследс-твие на рецесията през миналата година, са и представителите на руските делови кръгове. Олег Дерипаска е „олекнал" с 18 милиарда долара. По-големи са само загубите на фамилията Амбани - 40 милиарда долара. Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат, през миналата година е загубил около три четвърти от състоянието си, а Дмитрий Риболовлев, собственик на „Уралкалием" - 90 процента! Украинският бизнесмен и политик, собственик на контролния пакет акции на Полтавския миннодобивен комбинат - Константин Жеваго, е излязъл от клуба на милиардерите. Сега състоянието му възлиза „само" на около 350 милиона долара, а в началото на 2008 г. то се изчисляваше на 3,4 милиарда.
В класацията на милиардерите, в която през 2009 г. очевидно ще има много по-малко имена, няма да попадне и исландецът Бьорг Гудмусон. Състоянието му сега е равно на нула. Главният мениджър и акционер на втората най-голяма банка на Исландия банкрутира. Впрочем, банкрутиралае и цялата държава, чиято финансова система е като спукан кредитен балон.

Няма коментари: