неделя, 10 май 2009 г.

СЪС СТАНОВИЩЕ ДО ЦИКЕП МАРТИН ВАДИ СДС ОТ ЕВРОВОТА

ОЩЕ 900 ПОДПИСА ТРЯБВАТ НА ПЛАМЕН ЮРУКОВ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПАРТИЯТА

Синият лидер без признание Мартин Димитров поиска вчера да оттегли от ЦИКЕП подадените вече от легитимния председател на СДС Пламен Юруков документи за регистрация на партията за самостоятелно явяване на евроизборите. Така той настоя сините да бъдат отписани от участие във вота, като в същото време не се и разписа за явяване в коалиция с ДСБ. Както "Експрес" писа, в момента той не може да направи това, тъй като Софийският градски съд все още не се е произнесъл с решение за регистрация на избраното ново ръководство. Срокът за внасяне на документи за участие в изборите пък изтича само след 5 дни.
Надяваме се, че в най-скоро време съдът ще излезе със становище, каза Димитров след срещата с представители на комисията. Той обаче не можа да посочи дата, в която магистратите ще заседават по спорния въпрос.
Аргументите на Димитров и компания за внасяне на жалбата бяха, че не можело Юруков и главният секретар Пламен Радонов да вземат решение дали партията ще се яви самостоятелно или в коалиция на предстоящите избори за Европейски парламент. Това можело да направи само Националният съвет на партията. Освен това използваният печат е фалшив, твърдят Димитров и придружаващият го Иван Сотиров. "Господата Юруков и Радонов не представляват партията", се казва пък в подадения до комисията документ, въпреки че в момента именно Пламен Юруков е легитимният шеф на партията. В становището се хвърлят и обвинения и срещу самата комисия. "Неправомерно ЦИКЕП е приела вместо изискуемия оригинален документ за финансов отчет от Сметната палата, негов дубликат." Ден по-рано обаче самият говорител на комисията Александър Александров потвърди, че внесеният документ е оригинален. След действията на Димитров пък стана ясно, че комисията е излязла със становище, че внесената от Юруков подписка не е с достатъчно имена. От изискваните за регистрация 15 000 подписа легитимните в документа били с 900 по-малко. Това станало ясно след проверка на ГРАО, която установила, че някои от внесените общо 18 000 подписа са на хора, подкрепили участието в евроизборите и на други политически сили. Според Юруков пропускът в документите щял да бъде поправен. Специално заседание по казуса не беше проведено от ЦИК. Ако обаче комисията върне документите, вносителите имат три дни, за да нанесат поправки.

Няма коментари: