неделя, 10 май 2009 г.

ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ГЕОРГИ НАТО МАРШИРУВА В ГРУЗИЯ МОСКВА ОТВРЪЩА НА УДАРА

След като не бяха намерени доказателства за участието на Русия в бунта в грузинската база Мухровани във вторник, Тбилиси оттегли въпросните обвинения, пише британският в. "Таймс".
Във вторник от грузинска страна се твърдеше, че зад метежа и предполагаемия опит за военен преврат стои Москва и целта е саботиране на международните учения в рамките на програмата "Партньорство за мир" под егидата на НАТО, които започнаха вчера и ще продължат до 1 юни.
Вчера стана известно, че от участие в ученията се отказва Швейцария, като за причини не се споменаваше. Преди това по различни причини от ученията, чието провеждане остро се оспорва от Русия, която твърди, че така се дестабилизира положението в региона, се отказаха Латвия, Естония, Казахстан, Молдова, Сърбия и Армения.
Едновременно с това Русия реши да отвърне на изгонването от Брюксел на двамата дипломати от руската мисия в НАТО във връзка с шпионския скандал в Естония през 2008 г. И от Москва съобщиха, че двама сътрудници на информационния център на алианса в Москва ще бъдат лишени от акредитация.
Същевременно в Тбилиси започна лов на всевъзможни шпиони и високопоставени военни, замисляли преврат и покушение срещу президента на Грузия Михаил Саакашвили. Грузинският държавен глава заяви на среща с офицери, че служители на контраразузнаването са задържали шпионин, предаде Интерфакс. Той заяви, че задържаният е работил в дипломатическата мисия на Грузия в НАТО в Брюксел. Саакашвили отбеляза, че "арестуваният е предавал на противника по време на августовската война през миналата година информация за разположението на грузинските войски".
Ден преди това грузинското МВР обяви награда от 50 хил. лари (около 30 000 долара) за информация за всеки от издирваните организатори на метежа в Мухровани - Коба Отанадзе, Гия Криалашвили и Леван Амиридзе. Грузинската полиция разпитва общо около 50 военнослужещи във връзка със случая. Същевременно командирът на бунтовното военно поделение Мамука Горгиашвили вече призна, че Коба Отанадзе му е заповядал да изпрати военна техника към Тбилиси. По делото за метежа в базата в Мухровани са задържани общо 10 души

Няма коментари: