неделя, 10 май 2009 г.

БОМБИ ЗА КАБИНЕТА В ПРИЩИНА

Сградата на косовското правителство в центъра на столицата Прищина беше евакуирана, след като по електронната поща на правителството беше получено писмо със заплашителен текст.
В посланието се казва, че в зданието са поставени три бомби. Освен заплахата е поискан и подкуп в размер на един милион евро, за да не бъдат задействани взривните устройства и да бъдат съобщени местоположенията им. Злоумишленикът е все още неизвестен, но писмото му е взето на сериозно и всички служители са били изведени от сградата. Това е първият подобен случай, откакто Косово обяви независимост през 2008 година. Движението по улиците на града също е ограничено. Специални подразделения на полицията обследват района, съобщи говорителят на полицията в Косово Арбер Бека. До редакционното приключване на броя не бе съобщено за открити взривни устройства.
Независимостта на Косово е призната от 58 държави, след като страната от края на деветдесетте години е под администрацията на ООН. Доста често се случва да се съобщава за бомби, но до момента сградата на правителството не е била обект на атаки.
В продължени на 12 дни косовските сърби провеждаха протестни действия срещу решението на властите за възстановяване на разрушени албански къщи. Наложи се полицията и европейските части ЕУЛЕКС да използват сълзотворен газ, за да разпръснат протестантите.
Същевременно бе съобщено, че двумесечното разследване за корупция в Косово не е дало резултат. В края на миналата година бе съобщено, че 2,3 млн. евро, инвестирани в Косово, са изчезнали безследно.

Няма коментари: