неделя, 7 юни 2009 г.

Недко Солаков отново с изложба у нас

На 7 май в СГХГ се открива първата голяма изложба на Недко Солаков в България след 1988 г. Това е и първото му ретроспективно представяне тук. Един от най-интересните "разказвачи на истории" днес споделя с публиката собствената си творческа биография. На първо място тя е твърде динамична. Включените маслени картини показват стила и търсенията, с които авторът става популярен у нас в началото на 80-те години на 20-и век. Представени са и творби, в които по-късно художникът включва различни нетрадиционни елементи. Тогава се променя и интересът му - насочва се към едно социално, неординерно и интерактивно изкуство.
Голямата промяна в творчеството на Недко Солаков започва през 90-те години на миналия век, провокирана от интересните му пътешествия по света, от участията в многобройни изложби и биеналета, изнасяне на лекции. С времето художникът се превръща в една от водещите фигури на съвременното
изкуство. Посетителите на изложбата ще могат да видят различни начини на инсталиране на някои от най-известните работи на твореца, авторските текстове към тях, както и интересни проекти, покани, дело на автора. Негови са и остроумните коментари, направени специално за представяне на творбите в СГХГ.

Няма коментари: