събота, 19 юни 2010 г.

Любка Кумчева се страхувала от руските антициклони

Чичко Филипов служебно легнал в краката на прочутата тв синоптичка
Известната тв метеороложка от 70-те и 80-те Любка Кумчева е заспивала в студиото на „По света и у нас", разкриват нейни бивши колеги от БНТ. Най-фрапантния си гаф по време на емисия синоптичката направила преди години на 1 януари. Тогава, докато чакала реда си за изява пред камерата, неусетно задрямала. Минути по-късно чула в просъница: „Ставай, ти си!".
Заради неадекватността си от заспиването Кумчева забравила да си закачи микро-фона-брошка. Наложило се Чичко Филипов да спасява положението. Говорителят легнал в краката на синоптичката с микрофон в ръка и зрителите на телевизията някак си чули прогнозата.
"Тежеше ми отговорността пред аудиторията, Едно е да кажеш какво ще е времето анонимно, съвсем друго е всеки да те види и чуе и да свързва прогнозата с твоето име. Това никак не е лека работа, но популярността ме радваше, особено когато бях по-млада", признава легендарната метеороложка. И допълва, че ИЗВЕСТНОСТТА Й Е СЪЗДАВАЛА И НЕ МАЛКО НЕПРИЯТНОСТИ. Случвало се бесни от предвижданията й граждани да я засипят с оплаквания по телефона.
Хората не искали да разберат, че прогнодата си е прогноза и че има своя процент на сбъдване.
Кумчева обаче имала готов отговор за недоволните. Обяснявала им, че това, което става над София, не се отнася за цяла България.
За разлика от невръстните, но засукани синоптички, които днес сричат прогнозите за времето по всички, телевизионни канали, Любка завършва Физическия факултет на Софийския университет, специалност „Метеорология и геофизика". Прочутата синоптичка има 20 години стаж в телевизията, 10 от КОИТО пред камерите и 10 като глас зад кадър. Звездната й кариера стартира през 1968-а, когато в БНТ решават, че прогнозите за времето ще се водят от специалист. Младата служителка на Института по метеорология печели конкурса. „Започнах с много страх и притеснение. Прогнозата винаги се излъчваше на живо. Имахме възможност да кажем това, което очакваме, защо го очакваме. Сега спътниковите снимки представляват поглед отгоре, от Космоса, към земната повърхност. Хубаво е обаче нещата да се видят и отдолу нагоре - това, което даваха нашите синоптични карти", твърди Кумчева.
След раздялата си с БНТ тя продължила работата си в Института по метеорология към БАН. Всъщност никога не е напускала академията. Рецитира-нето на прогнозите пред камера съвместявала с научната работа.
За 37 години като метеоролог Любка установила, че СБЪДВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ СИНОПТИЧНИ ПРЕДВИЖДАНИЯ Е МЕЖДУ 85 И 90 ПРОЦЕНТА „Което е, струва ми се, висок процент", горда е тя. Според нея най-фрапантни отклонения във времето е имало през 1987 и 1988 г. Тогава летата бяха сухи и горещи. От средата на юни започваха адски жеги и продължаваха чак до септември. Същевременно почти нямаше валежи. „Няма да забравя и късното лято на 1972 г. Тогава един след друг следваха средиземноморски циклони - тези, които носят най-обилните валежи. Не можеше да бъде събрана реколтата. Помня и зимата на 1985-1986 г., когато снегът лежа през целия сезон", връща се назад във времето някогашната тв звезда.
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОВАЛ СТАНАЛ ПРЕДИ ГОДИНИ
НА 8-И МАРТ. На 7-и метеороложката следи студен атмосферен фронт, който някъде в Югославия изведнъж изчезва. Любка обявява на зрителите хубаво време. Сутринта на женския празник обаче клоните на дърветата буквално се чупят от сняг. „В онези години нямахме информация от спътниците", оправдава грешката си Кумчева.
За нейно успокоение и колегите й правели гафове. През 1978-а Любка била на почивка на Предела и ден след ден слушала: „слънчево и горещо, слънчево и горещо". Нямало „в следобедните часове над планинските райони е възможно..." Въпреки оптимистичните прогнози на Предела валяло всеки ден. Кумчева не могла нито веднъж да излезе на поляната.
Докато била „синоптична" звезда в БНТ, Любка имала навика да пуска шеги по адрес на бившия ни съюзник във Варшавския договор СССР. „През студеното полугодие съществуват едни специфични процеси от североизток. Когато през Балканите минава циклонче, а от Южна Русия се задава антици-клон, 'имаме типична валежна обстановка. Тогава се шегувах, че от североизток не идва нищо хубаво. Беше си опасно да се говори така", разкрива част от майтапите си духовитата синоптичка.
ДНЕС ЛЮБКА ВЕЧЕ НЕ ИСКА СЛАВА. А ЕКСКУРЗИИ ДО ЕКЗОТИЧНИ ДЪРЖАВИ. Най-много й се ще да посети Нова Зеландия. Чула, че това е единствената страна в света, където в определен час всички телевизионни програми спират излъчването, за да могат хората да се нахранят на спокойствие.

Няма коментари: