четвъртък, 15 юли 2010 г.

Майката на Гунди изгоря като него

Черна прокоба тегне над рода на футболиста, фамилната му къща Във Войняговци също става на пепел.

В края на юни България сведе глави пред паметта на футболистите Георги Аспарухов и Никола Котков по повод 39 години от нелепата катастрофа, при която те изгоряха.

Преди огледа още, Ванга рекла, че от овъгленото тяло ще е останал нестопен

единствено златният часовник на футболиста, за да отмерва времето.

И наистина, златният часовник на Гунди след зловещата катастрофа на Витиня останал непокътнат от огъня. Къде е сега обаче ценната вещ, не се знае...

Първата братовчедка на великия ни футболист Мария Ташкова (така се казва и майката на Гунди, тя и бащата на нашата читателка са брат и сестра), разказа специално за в. „Минаха години" черната история на кармата, която тегне над техния род. Няколко години след смъртта на Ге орги Аспарухов при ужасната катастрофа, където той и Ни- кола Котков, двама уникални наши футболисти, бяха овъг лени - майката на футболната звезда Мария умира от ток на пералня.

Било към 22.00 часа срещу Нова година. Жената слязла в мазето на къщата си, за да си прибере прането. Допира се „случайно" в кабел и изгаря до шушка досущ като сина си. А през 1993 г. родната им къща в с. Войняговци (сега квартал на София) също пламва като факел и изпепелява до основи. Версията била, че е от повредена инсталация, предния ден имало буря със светкавици в района.

Защо братовчедката Мария досега не е разказвала тази история? Бояла се да не застигне кармата и нейното семейство. Синът й Бойчо Огнянов (да, като онзи герой от „Под игото"), апропо, е одрал кожата на вуйчо си, досущ на него прилича.

Мария донесе в редакцията огненочервена роза в деня на годишнината

от смъртта на Гунди.

Такива цветя - тъмновинени карамфили и рози футболистът обичал и подарявал на майка си и на сестра си Лидия. Днес Андрей, синът на Гунди, води своя спортна школа в Щатите.

Братовчедката Мария е пенсионерка, но работи и в момента като медицински психолог в съда. С две висши образования е, педагогическо и медицинско, завеждала е най-голямата психолаборатория за изследване на шофьори. За здравната реформа никак не е ласкава в мнението си, доста забатачена е според нея и трудно ще влезе в релси. Стресът е основното заболяване на българите и става все по-опасна тенденцията в тази насока.

Няма коментари: