събота, 19 юни 2010 г.

Любка Кумчева се страхувала от руските антициклони

Чичко Филипов служебно легнал в краката на прочутата тв синоптичка
Известната тв метеороложка от 70-те и 80-те Любка Кумчева е заспивала в студиото на „По света и у нас", разкриват нейни бивши колеги от БНТ. Най-фрапантния си гаф по време на емисия синоптичката направила преди години на 1 януари. Тогава, докато чакала реда си за изява пред камерата, неусетно задрямала. Минути по-късно чула в просъница: „Ставай, ти си!".
Заради неадекватността си от заспиването Кумчева забравила да си закачи микро-фона-брошка. Наложило се Чичко Филипов да спасява положението. Говорителят легнал в краката на синоптичката с микрофон в ръка и зрителите на телевизията някак си чули прогнозата.
"Тежеше ми отговорността пред аудиторията, Едно е да кажеш какво ще е времето анонимно, съвсем друго е всеки да те види и чуе и да свързва прогнозата с твоето име. Това никак не е лека работа, но популярността ме радваше, особено когато бях по-млада", признава легендарната метеороложка. И допълва, че ИЗВЕСТНОСТТА Й Е СЪЗДАВАЛА И НЕ МАЛКО НЕПРИЯТНОСТИ. Случвало се бесни от предвижданията й граждани да я засипят с оплаквания по телефона.
Хората не искали да разберат, че прогнодата си е прогноза и че има своя процент на сбъдване.
Кумчева обаче имала готов отговор за недоволните. Обяснявала им, че това, което става над София, не се отнася за цяла България.
За разлика от невръстните, но засукани синоптички, които днес сричат прогнозите за времето по всички, телевизионни канали, Любка завършва Физическия факултет на Софийския университет, специалност „Метеорология и геофизика". Прочутата синоптичка има 20 години стаж в телевизията, 10 от КОИТО пред камерите и 10 като глас зад кадър. Звездната й кариера стартира през 1968-а, когато в БНТ решават, че прогнозите за времето ще се водят от специалист. Младата служителка на Института по метеорология печели конкурса. „Започнах с много страх и притеснение. Прогнозата винаги се излъчваше на живо. Имахме възможност да кажем това, което очакваме, защо го очакваме. Сега спътниковите снимки представляват поглед отгоре, от Космоса, към земната повърхност. Хубаво е обаче нещата да се видят и отдолу нагоре - това, което даваха нашите синоптични карти", твърди Кумчева.
След раздялата си с БНТ тя продължила работата си в Института по метеорология към БАН. Всъщност никога не е напускала академията. Рецитира-нето на прогнозите пред камера съвместявала с научната работа.
За 37 години като метеоролог Любка установила, че СБЪДВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ СИНОПТИЧНИ ПРЕДВИЖДАНИЯ Е МЕЖДУ 85 И 90 ПРОЦЕНТА „Което е, струва ми се, висок процент", горда е тя. Според нея най-фрапантни отклонения във времето е имало през 1987 и 1988 г. Тогава летата бяха сухи и горещи. От средата на юни започваха адски жеги и продължаваха чак до септември. Същевременно почти нямаше валежи. „Няма да забравя и късното лято на 1972 г. Тогава един след друг следваха средиземноморски циклони - тези, които носят най-обилните валежи. Не можеше да бъде събрана реколтата. Помня и зимата на 1985-1986 г., когато снегът лежа през целия сезон", връща се назад във времето някогашната тв звезда.
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОВАЛ СТАНАЛ ПРЕДИ ГОДИНИ
НА 8-И МАРТ. На 7-и метеороложката следи студен атмосферен фронт, който някъде в Югославия изведнъж изчезва. Любка обявява на зрителите хубаво време. Сутринта на женския празник обаче клоните на дърветата буквално се чупят от сняг. „В онези години нямахме информация от спътниците", оправдава грешката си Кумчева.
За нейно успокоение и колегите й правели гафове. През 1978-а Любка била на почивка на Предела и ден след ден слушала: „слънчево и горещо, слънчево и горещо". Нямало „в следобедните часове над планинските райони е възможно..." Въпреки оптимистичните прогнози на Предела валяло всеки ден. Кумчева не могла нито веднъж да излезе на поляната.
Докато била „синоптична" звезда в БНТ, Любка имала навика да пуска шеги по адрес на бившия ни съюзник във Варшавския договор СССР. „През студеното полугодие съществуват едни специфични процеси от североизток. Когато през Балканите минава циклонче, а от Южна Русия се задава антици-клон, 'имаме типична валежна обстановка. Тогава се шегувах, че от североизток не идва нищо хубаво. Беше си опасно да се говори така", разкрива част от майтапите си духовитата синоптичка.
ДНЕС ЛЮБКА ВЕЧЕ НЕ ИСКА СЛАВА. А ЕКСКУРЗИИ ДО ЕКЗОТИЧНИ ДЪРЖАВИ. Най-много й се ще да посети Нова Зеландия. Чула, че това е единствената страна в света, където в определен час всички телевизионни програми спират излъчването, за да могат хората да се нахранят на спокойствие.

събота, 12 юни 2010 г.

Виктор Николаев: С Ани Цолова сме супер отбор!

Виктор Николаев - момчето, което изкара от кожите им Иван Костов и Юлия Берберян, напредва с шеметна скорост в журналистическата кариера. Преди години 20-годишният младок от „Дарик" успя да доведе до истерия бившия премиер и тогавашната депутатка с въпросите си на начинаещ репортер. Прословутата реплика на Берберян, че „журналистите са пълни боклуци" захвърли нея в контейнера.

Детето чудо, чаровникът Виктор Николаев е новият Водещ на „Тази сутрин"" и трети екранен партньор на колежката си Ани Цолова. Журналистът отдавна е любимец на зрителите, а форумите на Би Ти Ви преливат от искрени пожелания и поздравления за новото лице на сутрешния блок.

Вече е на 30 години, но е натрупал солиден опит.

След като завършва гимназия в родния си Разград, Виктор е приет да следва Журналистика в Софийския университет. Случайно разбира, че в Дарик радио търсят

нови гласове, и веднага подава документи. Започва работа като стажант в икономическото предаване „Портфейл", но не след дълго е прехвърлен в парламентарния ресор на медията. От БНТ

оценяват рефлекса му

и го канят да се заеме с отразяването на парламента от държавната медия.

„Има почтени политици - вярвам искрено в това. Има и откровени простаци. Но кои са добрите или лошите, няма да посочвам, защото ми се налага да каня и едните, и

другите в студиото" признава с усмивка Виктор.

Преди пет години Виктор става водещ на сутрешния блок ,Денят започва" по БНТ. „Свикнах със студиото, с това, че сутрин на излизане от нас към 5.00 ч. сме будни само аз и няколкото кучета навън. За свежест при ставане в 4.30 ч. обаче не може да става дума. Това е заблуда, подпомогната любезно от гримьорите и осветлението в телевизията", признава водещият. Новината, че Виктор се мести в конкурентната Би Ти Ви, пада като

бомба в сградата на Сан Стефано 29

„Загубихме ценен човек" отбелязват с тъга колегите му. „Бързо взех решението - трудно за мен, но с увереност, че е правилно - доверих се на интуицията си", лаконичен е самият водещ.

„Чувствам се много добре сред новите колеги. Мисля, че си личи по начина, по който се сработваме с Ани. Тя ме подкрепя 1000 процента, вече сме суперотбор", категоричен е Виктор.

Един от най-вагкните моменти в кариерата му е отразяването на процеса срещу българските медицински сестри в Либия. Телевизионерът посреща Коледата на 2006 г. в Либия. Присъства в съдебната зала и става свидетел на обявяването на смъртните присъди на медиците. В България е оставил съпругата си и новородената им дъщеря - само на два дни. „Сутринта за първи път държах в ръцете си малката и само няколко часа по-късно вече бях в самолета, чудейки се луд ли съм, или не..." спомня си Журналистът. И до днес това остава най-кошмарната Коледа в живота му.

вторник, 1 юни 2010 г.

Пълноценно изживяване на старините в Дом „Заедно”

Луксозен дом за възрастни хора в подножието на планината отвари врати в гр. Симитли близо до София. Дом „Заедно” предлага качествен и достоен живот за всички хора, желаещи да потърся решение, когато самотата и скуката започват да надделяват.

Домът предлага 24 стаи със собствен санитарен възел,климатик, кабелна телевизия, интернет и телефон. За добрият външен вид на своите клиенти в домът за възрастни хора има козметичен и фризьорски салон. Дом „Заедно” разполага и с зали за гимнастика и физиотерапия. Добрият тонус може да бъде поддържан в стилно направените сауна и джакузи.

В зависимост от предпочитанията всеки от клиентите на Дом „Заедно” може да се запише в различен клуб по интереси включващи музика, танцува, свирене на различни музикални инструменти или уроци по готварство.

В Дом „Заедно” е с приоритет грижата за здравето на своите гости. Специализиран екип от квалифицирани медицински работници правят постоянни изследвания и наблюдения върху възрастните хора.

За желаещите да пътуват в домът за възрастни хора се организират екскурзии по различни места в страната и чужбина. Предпочитани дестинации са красивият град Банско, прекрасното пристанище Кавала или прелестният и наситен с история Охрид. За любителите на природата и разходките на чист въздух, могат да предприемат пътувания до близките планини и гори с опитните и квалифицирани инструктори в Дом „Заедно”.

Град Симитли дължи своята популярност на минералните бани, които достигат до температура 60 градуса по Целзий. Двадесет на брой, те предлагат изключително ефективно решение на много от болките в опорно – двигателната система на човека.
Съчетани с модерните санаториуми и спа комплекси град Симитли се превръща в силно желано място за почивка и живот от млади и стари. Чудесното му географско положение, заобиколен от множество планини и гори е още един плюс, които няма как да бъде пропуснат. Градският парк, също свидетелства за огромният напредък на града. Новосъздадените зелени площи, цветни алеи и декоративни фонтани, създават усещане за хармония и спокойствие.

Таксите се определят в зависимост от желанията на клиентите. За цена от 800 лева, жалещите да живеят в Дом „Заедно” имат право на четири хранения на ден и постоянни медицински прегледи. В сумата се включва и настаняването, както и различните мероприятия в клубовете по интереси. Необходимите лекарства и желаните екскурзии се заплащат отделно.