четвъртък, 9 април 2009 г.

40 млн. лева от дарения

Над 40 млн. лв. е отделил българинът за благотворителни каузи през миналата година, показва анализът на Български дарителски форум за 2008 година.
У нас се дарява предимно за подпомагане на социални институции, за лечение на хора и купуване на медицинска апаратура, както и за образование. Все повече пари се давали и за култура. Около 65 на сто от дарените средства през миналата година са от компаниите, а на второ място по дарения са частните фондации. Около 20% са даренията от граждани. Повечето от тях са набрани чрез sms-и.
През миналата година, в сравнение с предходната, парите, отделени за благотворителност, са с 6 млн. лв. повече. Въпреки това ръстът е по-малък в сравнение с ръста между 2006-а и 2007-а. Злоупотреби с дарените средства, както в случая с Мануела Горсова, дават отражение върху даренията, коментираха от БДФ. От там прогнозираха и спад в парите за благотворителност заради финансовата криза. През настоящата година се очаква българинът да дарява повече стоки и услуги, отколкото финансови средства.

Няма коментари: