петък, 3 април 2009 г.

Шахматът отвори очите на младите и за изкуството

Шахматната дъска е втората любов на русенския творец Дилян Хубанов, който през месец март чества своята 50-годишнина, както и четвърт век педагогическа дейност, с юбилейна изложба в родния си град. Майстор на малката пластика, Дилян предизвиква емоции и любопитство сред почитателите си с творби като "Дон Кихот и Санчо Панса", "Отвличането на Европа", " Фигуроиди".. . Въображението му търси лекия виц, опира се на закачката със сложните човешки проблеми и ги представя с приятна насмешка и тънка ирония.
Другата му творческа страст - шаха, е намерила израз в изработването на уникални бронзови фигури за черно-бялата дъска. В тях той е съчетал персийски и гръцки митологични образи. Направил ги е преди 15 години, като прибавил към комплекта и пясъчен часовник, отмерващ времето на играчите. По традиция Хубанов открива всяка своя изложба с партия шах. Този път за свой съперник е поканил ученика си от СОУ "Възраждане" Мирослав Бакалов. Облогът между двамата е, че ако победител стане Мирослав, ще получи шестица по рисуване. Падне ли, Хубанов ще вземе наградите и купите му (ученикът е изявен млад шахматист) и ще ги подари от свое име на федерацията.
Видимо попритеснен, осмокласникът сподели преди партията, че не е играл с такива чудновати фигури и се чувства неуверен, въпреки добрите си
представяния на турнирите. Ето че пясъчният часовник започва да отмерва времето и партията стартира. Десетки съученици на Мирослав са дошли да го подкрепят. Изложбената зала се оказва тясна да побере любопитните зрители, те се струпват на улицата и надничат през големите витрини. Едва в 38-ия ход Хубанов се предава на младата русенска надежда. Мирослав Бакалов получава не само отлична оценка от преподавателя си, но и снимка с негов автограф. Хубанов пък е доволен, че е успял поне замалко да укроти буйните тийнейджъри, като им е задържал вниманието с шахматната игра и им е показал какво е сътворил през годините.
Сред произведенията му е и едно монументално произведение от бял камък, което пресъздава творческата визия на Дилян за планетата Каиса, регистрирана от астрономите под номер 5570. Творбата на русенския скулптор и до днес краси площада пред президентството в град Елиса, столица на Калмикия. Наред с малките си пластики Хубанов е създал и немалко паметници, сред които няколко монумента в Русе, които напомнят за загинали във войните герои.

Няма коментари: