събота, 11 април 2009 г.

Орлина се състезава с орлите

Роденият да лети не може да пълзи, казва народната мъдрост. Ще намери начини да се освободи от ограниченията и забраните, с глава стени ще разбие, но ще постигне заветната мечта. Нашенката Орлина Аспарухова е типичен пример за това.
Орлина е родена в Плевен. Баща й Аспарух Стоилков е летец и един от основателите на висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. Семейното изтърсаче има двама братя и една сестра. "Дядовците ми се казвали Иван, нямало баба и дядо, на които да бъда кръстена, защото имената им вече били влезли в употреба. Мама и татко мислели, че ще съм момче и проектирали да съм Орлин, но на бял свят съм се появила аз и ме нарекли Орлина. През 1954 г. дойдохме в софийския квартал Торна баня", където живея и сега", обяснява събеседничката.
Икономистка
След като завършила гимназия, тя искала да следва химия или история, но люшкането между двете науки я запратило в икономиката. "Работих две десетилетия в "Електроимпекс", бях специалист по внос и износ на осветителна техника, а летенето ми беше хоби", продължава тя. Преди 25 години членувала в клуб, където използвали внесени от БГА "Балкан" делтаплани. Мечтата й обаче била да лети с безмоторен самолет. Аха да се запише в съответния курс, но станала голяма беля -съседско момиче загинало при скок с парашут. Родителите подрязали крилцата на ентусиазираната щерка. Майка й заявила: "О, не, 18 години треперих за баща ти, не мога да треперя и за теб". Упоритата млада жена обаче не зарязала летенето, обучавала се за пилот на делтаплан. "Не стигнах до лиценз, защото през 1986 г. на панаира в чешкия град Бърно видях за първи път балон на живо. Много исках да се"повозя"с него, но бързах за делова среща и не успях. Оттогава страшно се запалих по балоните и изоставих всички други занимания", смее се Орлина. Находчивата икономистка убедила ръководството на "Електроимпекс" да купи балон за рекламни цели. Шефовете знаели за хобито й (всеки ден Аспарухова си тръгвала от работа един час по-рано, за да посещава курса по делтапланеризъм, и това време се приспадало от годишния й отпуск). Те не се нуждаели от дълго кандърдисване: "Ние не разбираме от балони, ти разбираш, виж колко струва и ще направим сметката". Орлина прегледала много оферти и се спряла на английска фирма. Впоследствие се оказало, че е уцелила десетката - тази фирма е най-добрата в бранша. В началото на февруари 1988-а нашенката заминала за Лешно, Полша, за да се обучава за пилот на балон. "На изпроводяк колегите добронамерено се шегуваха: "Орлина хвърчи из облаците". Но когато балонът пристигна, ме приеха на сериозно", връща стрелката на времето г-жа Аспарухова. Полетите в Лешно понякога били гарнирани с премеждие.
При поредна разходка във въздуха излетели два балона. В коша на първия била Орлина. Тя и колегите й не разполагали с географска карта, а инструкторът им бил от далечен град и не познавал местността. Прелитайки ниско" над някакво село, курсистите попитали няколко души къде се намират. Но попаднали на майтапчии. "В балона", дружно извикали "аборигените". Инструкторът зърнал табелка и се поинтересувал какво пише на нея. "Аероклуб", изсмели се шегобийците. Както и да е, курсистите се върнали здрави и невредими.
Новоизлюпеният пилот
Аспарухова дошла в България на 7 март 1988-а. На 19 април тя основала първия у нас спортен балонен клуб. А поръчаният от нея балон пристигнал на 10 май. Сърце не трае: само за един ден го регистрирала, застраховала го и направила необходимите подобрения. На 11-и бил първият й полет - над Божурище. "Идеята бе да се състезавам с балона, но у нас нямаше с кого и поради това ходех в чужбина", казва Орлина. След 10 ноември 1989-а много от колегите й подхванали свой бизнес. Тя не останала по-назад. Не е трудно да се досетим, че тъкмо летенето е в основата на нейния бизнес. През април 1990-а регистрирала еднолична фирма, купила балона на "Електроимпекс" и 5 години го изплащала с рекламни полети. "Реших, че хобито ще стане моя професия и напуснах службата", усмихва се събеседничката. Сега Орлина е собственичка на проспериращ клуб, притежава 3 балона. И "по съвместителство" е инструктор на мераклии, желаещи да тръгнат по нейния път.
Прелетяла над три континента
От 1988 г. досега Орлина Аспарухова е участвала в много европейски и световни шампионати, а така също и в балон фиести. Летяла е над 3 континента Европа, Азия и Южна Америка. "Никога няма да забравя красотата на водопада Игуасу, Делхи и Санкт Петербург", казва тя. В надпревара с 80-100 души е заемала 14-о, 18-о, 24-о и 28-о място. Иска да лети в Япония и Франция, където се провеждат шампионати за жени. Всяка година се явява на медицински прегледи и заявява: "Мечтая да летя докато мога, докато има хора, готови да ме последват дори с мисълта си".

Няма коментари: