събота, 4 април 2009 г.

Българка триумфира в британско ледено шоу

Британските телезрители буквално са луднали по двойката с половин българско участие в хитовото шоу "Dancing on Ice". Миналата неделя Мария Филипов (35 г.), добре позната на Острова от предишните си успешни участия в ледената феерия, убедително се класира във финалната тройка. Това, разбира се, се дължи и на звездния й партньор, 20-годишния чаровник Рей Куин. През 2006 г. той зае второ място след Леона Люис в британския "Мюзик айдъл" и вече се изявява и като актьор ("Брилянтин").
На полуфинала двамата изтанцуваха шеметно фла-менко под звуците на "Байламос" на Енрике Игле-сиас и спечелиха адмирациите на публиката и максимална оценка от журито - 28 от 30 възможни точки. Трябва да се случи чудо, че на предстоящия финал в неделя "нашата" двойка да не триумфира на първото място. Според Мария партньорът й е завършен фигурист и ако е започнал да се пързаля по-рано, сигурно щеше да е стигнал и до олимпиада. В същото шоу през 2007 г. българката, която от 11 години живее и работи като треньорка в Австралия, спечели трето място. Партньор й беше Дънкан Джеймс от известната бойгрупа "Блу". Журито им даде най-висока оценка, но зрителският вот им отреди "бронза". На следващата година тя достигна полуфинала. А в първото издание на "Dancing on Ice"в Австралия през 2006 г. Мария победи безапелационно в тандем с най-скъпо платения модел на Петия континент Джейк Уол.
Мария, известна у нас с фамилията Хаджийска, бе най-добрата ни състезателка на танцови двойки с партньора си Христо Николов в началото на 90-те години. Републиканска шампионка и член на Националния отбор от 1988 до 1992 г. през през 1991 г. тя участва в европейското и в световното първенство. През 1998 г. се омъжва за руския треньор по фигурно пързаляне Андрей Филипов (44) и скоро двамата заминават за Австралия, където им се ражда син.

Няма коментари: