петък, 12 декември 2008 г.

Киану Рийвс- тъжният екшън герой

Трилогията с негово участие „Матрицата" е абсолютен хит и докарва на създателите си при­ходи в милиони долари. Журна­листите се тълпят за интервю с новия любимец на Холивуд. За тяхно най-го­лямо учудване не ги посреща хладен и префърцунен красавец, а леко брадясал, небрежно облечен млад мъж, който говори мъдро и спокойно, никаква следа от звездната болест на славата.

Планински вятър

„Питате ме какъв съм бил като дете. Съвсем обикновен, малко затворен, така и не успях да създам здраво приятелс­тво до гимназията, защото постоянно се местехме от един дом в друг покрай разводите и новите бракове на майка ми", споделя през усмивка Рийвс.

Животът му започва в Бейрут, близо до река Иордан. Баща мугполукитаец,

полуливанец, му дава името Киану, ко­ето означава „Прохладен вятър, идващ от планината". Когато се премества в Лос Анджелис, за да стане актьор, агентът му предлага да си смени името, защото с това няма да успее да пробие, но Рийвс категорично отказва. Въпреки че вижда баща си за последно, когато е на 13 годи­ни, актьорът държи на името, което са му дали и се гордее с него.

Майката има още четири брака, но най-важен за бъдещето на малкия Киа­ну е вторият й брак с филмовия прод^ цент Пол Арън.

Когато през 1986 г. Рийвс тръгва о Торонто за Холивуд със старата си ко в преследване на неясните си мечти, именно Арън му осигурява дом и раб та. „Въпреки че баща ми беше осъден на десет години затвор за продажба и употреба на наркотици, а майка ми бе по-ангажирана в това да се омъжва и развежда, отколкото да се грижи за мен и сестрите ми, аз имах щастливо детство. Е, няколко пъти се местехме, но бях щастлив." И до днес, макар да е ми­лионер и може да си купи, която къща пожелае, Киану няма собствен дом, а предпочита да живее на хотел.

В училище той не е от най-добрите ученици, защото страда от дислексия, но това не го сломява и намира друго поле за изява, различно от науката и книгите. Прекарва часове на ледената пързалка, където тренира хокей. Позицията му в отбора е вратар, а прякорът му - Стената. Но въпреки безспорните му успехи като хокеист, красавецът никога не се е замис­лял за спортна кариера.

По-късно го изгонват от училище за непристойно поведение и той започва да работи каквото му попадне. Заради характерното му и запомнящо се лице го канят да снима реклами и участва с епизодични роли в телевизионни сериа­ли. Дори успява да се снима и във филм - „Да вярваш в мечтите". Разбрал, че иска да е пред камерата и под прожекторите, Киану решава да замине за меката на киното и да се посвети на актьорската професия.

Живот па скорост

Големият успех, който му носи световна слава и пари, е участието му в „Скорост" (1994 г.). Сякаш целият му живот е беля­зан от страстта към високите скорости. Страстен любител на моторите, Рийвс обича да кара бързо през нощта, без фа­рове. И въпреки че катастрофира тежко и чупи няколко ребра, все още не се е отказал от опасното си хоби.

През 90-те години той редува силни и слаби роли, като същевременно тъжният му и загадъчен външен вид му спечелва все повече почитатели и най-вече почитателки! В „Дракула" на Копола, Киану е почти заличен от блес­тящото участие на Гари Олдман, докато в „Адвокат на дявола" успешно парт-нира на легендата Ал Пачино. Самият Пачино е силно впечатлен: „Понякога беше плашещо да се играе с него. Той до такава степен се сливаше с образа си, че имах чувството, че наистина е обладан от някаква тъмна сила!"

Ролята, която променя Киану като актьор и като човек, е на принц Сид-храрта в „Малкият Буда". Въпреки че филмът не придобива голяма попу­лярност, критиците и продуцентите

забелязват новия талант и предложени­ята за роли към екзотичния красавец не спират. Той печели ролята на Чарли Шийн в култовия „Взвод", но се отказва поради жестокостта на сцените, които трябва да заснеме.

Целият свят научи името му покрай филма на братя Уашовски „Матрицата". Режисьорите избират него, като преди това са прослушали Брад Пит, Джони Деп и Леонардо Дикаприо. „Когато отидох­ме да говорим с него, се опитахме да му разкажем с няколко думи какво е това чудо „Матрицата". Той ни гледаше със студените си, почти безизразни очи и каза: „Да, разбирам". Тогава решихме, че това е Нео."

Трилогията прави Рийвс истинс­ка звезда, а след като някой е известен, целият свят иска да знае всичко за него. Но за разлика от повечето звезди, Киану мълчи. Почти нищо не се знае за личния му живот. Приписвали са му връзки с всяка екранна партньорка - Уинона Рай-дър, Сандра Бълок, Чарлийз Терон... След като нито един слух не беше потвърден, жълтата преса започна да тръби, че Рийвс е бисексуален, но тези клюки не бяха удостоени с внимание от актьора. Въпре­ки спокойната повърхност, се оказва, че личният му живот е истинска трагедия. След като дълго време до него нямаше нито жена, нито мъж, се разбра, че Киану ще става баща, а щастливата майка е приятелката му Дженифър Сим. През 1999 г., когато „Матрицата" шестваше победо­носно по световните киносалони, детен­цето на звездата се роди мъртво. Въпреки мъката, родителите й дадоха името Ава и я погребаха в Лос Анджелис. Само две години по-късно, през 2001 г., Дженифър загина в автомобилна катастрофа. Киану я погреба до Ава и доказа, че освен добър актьор е и много силен човек. Преживя мъката си тихо и далеч от пресата, след което се завърна на големия екран, и то с комедия - „Невъзможно твой". През тази година го гледахме в „Улични крале", а скоро предстои премиерата на последния му филм „Денят, в който Земята спря".

А ако го попитате кой всъщност е Киа­ну Рийвс, с типичното си чувство за хумор той ще отговори: „Е, ако искате да знаете кой е Киану Рийвс, в полицейските архиви пише, че той е висок 185 см, тежи около 75 кг, левак, пуши и се бои от тъмното."

kliuki.net

Няма коментари: