неделя, 21 декември 2008 г.

Ръсел Кроу- талант и чепат характер

Номадът с китара
Това са двете думи, с които най-точно можехме да охарактеризираме Ръсел Кроу преди десетилетие. До четирина¬десетата си година, когато родителите му решават да се установят за известно време в един от крайните квартали на Оуклънд в родната му Нова Зеландия, Ръсел живее в Австралия. Споделя, че като дете пасял крави. Днес има собс¬твена ферма, в която отглежда над 200 от тези кротки добичета и дотолкова ги обича, че ги нарича „приятелите ми".
Сигурно е обаче, че Ръсел Кроу в тийнейджърските си години е бил всич¬ко друго, но не и добро момче. Когато е на 10 години му избиват преден зъб. Цели 15 години ходи така, докато един режисьор го съжалява и плаща на сто¬матолог да му постави изкуствен.
Междувременно Кроу, който така и не завършва гимназия, се връща в Австралия и се опитва да пробие в рок музиката. Песните на групата му „са на дъното на класациите", както с усмивка признава в едно интервю бившия Ръс льо Рок, какъвто псевдоним си бил изб рал тогава Кроу.
През следващите няколко години той сменя различни работи - свири на китара на улицата с надеждата някой да му пусне монета в шапката, мие чинии, после става келнер, служител в бинго зала. На въпроса защо не е постъпил в Националния институт по драматично изкуство в Сидни, Кроу безцеремонно отговорил: „Аз да уча? Хайде де! Владея достатъчно актьорското майсторство."
Victor
Вероятно някой наистина е взел наее-риозно думите му, защото между 1986 и 1992 г. той играе в няколко австралийс¬ки филма, единият от които - „Скин-хедс" - по случайност е гледан и от Ша-рън Стоун, която кани Кроу в „Бърз или мъртъв", нейния дебют като режисьор. Отделен е въпросът кое повече е натежа¬ло при избора й - актьорската дарба на Кроу (който се справи много добре с ролята си) или физическото привлича¬не, пламнало у нея към австралиеца.
След приключването на снимките на „Бърз или мъртъв" Ръсел решава, че Австралия му е вече тясна и трябва да направи всичко възможно да се задържи в Холивуд. Като цяло обаче той търка праговете на режисьорските офиси до 1997 г., когато звездата му изгрява в „Поверително от Ел Ей", за да достигне зенита си през 2000 г. в „Гладиатор". В него свирепият боен вик на генерал Максимус Roma victor („Рим победител") се превърна в символ на личната победа на Кроу, увенчана с „Оскар" за най-добра мъжка роля.
На следващата годивдь когато се пре¬въплъти блестящо в ролята на гениал¬ния математик и шизофреник д-р Джон Наш във филма „Красив ум" (по действи¬телен случай), той доказа, че е добър не само в пресъздаването на мъжествени персонажи. Тези успехи го превърнаха в един от най-търсените холивудски актьори. И най-добре платените. Ако за „Гладиатор" хонорарът му беше 5 ми¬лиона долара, за „Доказано жив" (2001 г.) той получи Жмилиона, за „Красив ум" сумата вече беше двойна, за учас¬тието си в „Господар и командир" взе 20 милиона, а сега не приема покана за по-малко от 25 милиона и то при поло¬жение, че сценарият му хареса. Но през 2004 г. година актьорът се съгласи на хонорар 500 000 долара за филма „Евка¬липт". Но това той и сънародничката му Никол Кидман направиха, за да подкре¬пят австралийското кино.
Макар че сега изглежда се е укротил със съпруга и двама синове до себе си, мнозина са се сблъсквали с чепатия характер на генерал Максимус, спечелил си в Холивуд прякора „дивака". „Мразя журналистите. Повече от всичко искам да дойдат във фермата ми и да попасат един ден кравите. Вечерта ще се търка¬лят в постелята като утрепани, изгубили всякакво желание да се занимават с тъпите си драсканици."
Освен тях, заклетият индивидуалист Кроу не понася и Холивуд. „Да живееш постоянно в Холивуд е вредно за здраве¬то. Но е забавно понякога да ходиш там и да гледаш онези изроди." Неслучайно веднага след премиерата на „Гладиатор" актьорът с грапав характер тръгна на 4000-километрово пътешествие с мото¬ри с приятели из любимата му Австра¬лия, за да покаже, че не се вълнува от светската шумотевица, вдигната покрай успеха на филма.
Онези, които на свой ред мразят Кроу, редовно обръщат внимание на агресивния му характер, проява на негово хипертрофирало Аз. Припом-. нят жестоките му караници с режисьо¬ра Ридли Скот (с когото са снимали 5 филма), припомнят как той се нахвър¬ли с юмруци върху продуцента Мал-кълм Джери, заканвайки се: „Никога повече няма да работиш в Холивуд, аз ще се погрижа за това!" Припомнят и как през юни 2005 г. беше арестуван, защото бил уцелил рецепциониста Нестор Естрада с телефон. Последният пък в духа на американската традиция излекува одрасканото си ухо с инжек¬ция от 100 000 долара, дадени му като компенсация от мразещия да прави мили усмивки на когото и да е Кроу.
Враговете на Кроу го представят като агресивен и неуправляем тип, който не понася никой да му казва какво да прави. За феновете му той е от онази порода мразещи конформизма мъжкари, която вече е на изчезване (като героя му Максимус). Едните ви¬наги ще нападат Кроу, другите винаги ще го защитават. Може би най-добре е да послушат съвета на майка му: „Не се безпокойте за Ръсел. Той си е малко ненормален."

kliuki.net

Няма коментари: