петък, 5 декември 2008 г.

„Оркестър без име” гастролира в София веднъж месечно

"В миналогодишно допи­тване десетки хиляди бъл­гари посочиха "Оркестър без име" като най-любимия им български филм и зато­ва реших да го поставя на сцена" - каза режисьорът на едноименния мюзикъл Борис Панкин. Миналия четвъртък специални го­сти на премиерата в Плов­дивския театър бяха по-пзвездата Маргарита Хра-нова, изпълнителка на ем­блематичната песен "Оста­ваме", и актрисата Катето Евро, изиграла капризната Рени. Въпреки че почти це­лият творчески екип на филма бе поканен на пър­вото представление, един­ствено двете дами присъстваха на него. Пловдив­ската публика обаче, изку­пила билетите месец преди спектакъла, посрещна с възторг премиерата. Ре­жисьорът се надява атрак­тивната продукция да се превърне в едно от съби­тията на театралния сезон. За да бъде видяна от повече хора, постановката ще го­стува поне веднъж месечно в София.

За мюзикъла "Оркестър без име" Борис Панкин, който има опит с този прия­тен за възприемане, но тру­ден за правене жанр ("Ко­са" в театър "София" и "Ах, този джаз" в Народ­ния), е събрал мощна трупа от 35 актьори. Силата й далеч не е само в нейната мно­гочисленост, а в забъркана­та амалгама от енергия, талант и професионализъм на различни поколения. В ролята на Велко влиза мла­дият и амбициозен Мариан Бачев. "Този мюзикъл ми върна вкуса към театъра" -сподели актьорът, който напоследък се изявява като комик в "Шоуто на Слави" и работи в дублажа. В кожа­та на неотразимата Рени влиза ­сителка на "Аскеер" замо-носпектакъла й "Дневни­кът на Бриджет Джоунс". A Ангел Георгиев-Ачо играе похотливия кръчмар Миташки. „Той е живата връзка с онова време - казва режисьорът. - Освен това Ачо е бил приятел на сцена­риста на филма - писателя Станислав Стратиев, и ни помогна да претворим неговия дух в спектакъла." В постановката участва и ак-тьорският клас на проф. Надежда Обкова от Плов­дивския университет. На сцената артистите изпъл­няват 16 златни български хита от 80-те години и тан­цуват по хореографията на Боряна Сечанова, стожер на«балет "Арабеск".
"Беше време тази култо­ва кинокомедия да получи своя сценичен живот - смя­та Панкин. -" Оркестър без име" е история за вечната човешка мечта за полет на крилете на успеха чрез му­зиката."

kliuki.net

Няма коментари: