четвъртък, 11 юни 2009 г.

МИА ФАРОУ ОБЯВИ ГЛАДНА СТАЧКА

Популярната холивудска актриса Миа Фароу обяви гладна стачка в знак на солидарност с жителите на Дарфур. Бившата съпруга на Уди Алън вече започна да гладува и ще продължи да протестира, докато здравето й позволява. Лекари предполагат, че само на вода Фароу ще може да издържи около три седмици.
Дарфур се намира в западен Судан и е район на въоръжени между етнически конфликти между правителствени части, неформални правителствени арабски въоръжени отряди и въстанически групировки на местното негроидно население. Властите на Судан жестоко потушиха въстанието в Дарфур и сега продължават борбата срещу чернокожото население в региона. По данни на правозащитни организации от 2003 година насам в Дарфур са загинали около 200 хиляди души, а бежанците са 2,7 милиона.
Миа Фароу от дълги години се занимава с благотворителна дейност и събиране на средства в помощ на децата в регионите с хуманитарни катастрофи: в Дарфур, Ангола, Конго, Хаити, Чад и Нигерия. Тя е участвала в над 50 филма, а от 2000 година е посланик на добра воля на ООН.

Няма коментари: