четвъртък, 11 юни 2009 г.

Врачка развалила сторена на Мая Нешкова магия

Певицата Мая Нешкова предизвика истински фурор с Великденски рецитал в Босилеград, Сърбия. Тъкмо там тя направи премиера на две от песните от новия си албум. Парчето "Имен ден" (по музика и аранжимент на Кирил Икономов и текст на Лозан Такев) буквално "взриви" младите зрители сред публиката, които станаха на крака и дори започнаха да пеят песента, без преди това никога да са я слушали. Документален видеозапис на това изпълнение запечата неповторимите емоции, които изпита Мая Нешкова и почитателите й от Босилеград. Разбира се, нямаше как концертът да не мине без най-популярните й шлагери "Честит рожден ден", "Конче-вихрогонче",и "Слънчева обич"...
Уви, заради смъртта на бащата на съпруга й Кирил Икономов, се отлага големият концерт на певицата, който трябваше да се проведе на 29 април в НДК. Първа пълни български стадионза свои концерт
За Мая Нешкова звездният час настъпва в началото на 80-те като солистка на оркестър "Благоевград", чийто успех постепенно надхвърля регионалните граници на пиринския град с песни като "Конче-вихрогонче" и "Слънчева обич", чийто композитор е не по-малко известният от певицата музикант Кирил Икономов, който е и неин съпруг. Певицата работи с оркестър "Благоевград" в някои страни на Западна Европа и осъществява концертни турнета в Русия и Сърбия, докато през 1987 г. печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. През 80-те години тъкмо Мая Нешкова е мегазвездата в българската естрада и единствена прави концертите си на стадионите, заради което бе наречена българската Лепа Брена, а в една музикална енциклопедия Кирил Икономов фигурира като бащата на българския попфолк.
През 1995 г. Мая слиза от сцената, за да роди и отгледа своите дълго чакани рожби. През 2005-а се завръща с гръм и трясък, за да върне критериите на хората към хубавата песен. Сили за това й дава и купата за цялостно творчество, която й е връчена на Международния фестивал Еврофест в Скопие през 2001 година.Странна болест я връхлита след промените. Когато идва 10 ноември 1989 г., със здравето на Мая Нешкова се случва нещо необяснимо. От весела и жизнерадостна певицата започна да линее и вехне без причина. Лекарите се оказват безпомощни да й помогнат, тъй като всички изследвания са наред. И тогава се случва една странна история... Докато лежи безпомощна вкъщи, нейна приятелка среща съпруга й и го съветва все пак да опрат и до услугите на някаква врачка -помакиня. Отчаян от безсилието на лекарите, музикантът довежда въпросната пророчица в дома им. Тя веднага започва да оглежда къщата и казва на Мая: "Как може да ти е толкова зле. Щом изследванията на докторите не показват нищо обезпокоително, значи лоша магия има край къщата ви." И тогава врачката накарва Кирил да копае до две дървета пред дома им и да й носи пръстта. Помирисвайки всяка буца земя. тя го кара да й носи и други, докато от една от тях пада парче сапун от което пък изважда конци, косми, кости от животни, листче от тефтерче. "Никога не съм вярвала в тези работи, но тя извади и мои къдрици. След това помакинята нареди мъжът ми да ги изхвърли в течаща вода, а тя взе седем дребни мои неща, за да разтури магията. От този ден се оправих, сякаш се върнах от друг свят", връща се назад в годините певицата. Тогава със съпруга си решават да построят параклиса "Успение Богородично" край Благоевград на пътя към планинските курорти. Удивителното е, че след години в Благоевград на храмовия празник Богородица идва завърнал се благоевградски свещеник, който дълги години служел в българската църква в Чикаго. Той проявява интерес защо звездното семейство е решило да построи параклиса точно на това място. И същият този отец Вальо им разказва, че още през турско време имало една местна ясновидка - баба Дачка. Тя тогава предричала, че един ден покрай реката ще вървят коли, но не теглени от волове и коне, ами сами. И ще минават покрай църква на това място. След построения храм Мая и Кирил преживяват и друго чудо - след десет години брачен живот на бял свят идват двете им рожби - близначките Весела и Йоанна.
Изпълнителката зачева ин витро. 1995 година се оказва съдбоносна за Мая Нешкова и Кирил Икономов. Дотогава винаги чертаят планове, ако имат едно, да си родят и второ дете. Но щастието да станат родители все не ги спохожда, въпреки че консултациите с лекари преди това показват, че няма причина Мая да не стане майка. Певицата вече е догонила 35-те си години и решава да се обади се на д-р Павлета Табакова и се записва се за преглед под чуждо име. Тъкмо една от първите специалистки по зачеване ин витро установява, че Мая всъщност има сериозни причини да няма бебе. И я подлага на операции – първа, втора … След тях певицата трябва да си почива и да чака резултат. "Един ден обаче д-р Табакова е помоли да съдействам за освобождаването от митницата на скъпи внос-нилекарства за ин витро оплождане. Разтьрчах се. дори стигнах и до тогавашната здравна министърка Мими Виткова и проблемът се реши. Тогава осем жени чакаха за ин витро. И стана така, че... и аз се оказах сред тях отново. И постъпих в клиниката. Кирил всеки ден биеше път от Благоевград до София. Събитието се състоя на 24 май 1995 г. - най-щастливият ден в живота ми. След благата вест Кирил ме занесе до болничното легло на ръце, обсипа го с цветя. Затова след раждането светът сякаш се затвори за мен. В него място имаше само за моите две близначки и за съпруга ми", спомня си певицата.
Миналия месец измамници продаваха апартамента на Икономови
В средата на март т.г. Мая Нешкова и съпругът й станаха жертва на неистов телефонен тормоз, скроен от завистници. Те си послужили с измама, пускайки в столичен вестник обява, с която предлагат за продан апартамента на Мая Нешкова и Кирил Икономов, който се намира на столичния бул. "Дондуков", който те закупиха преди няколко години. След публикуването на фалшивата обява телефонът на звездното семейство прегрял от обаждания. „Не си продавам жилището , та ние го купихме преди няколко години и още не сме му се нарадвали.”, заобяснявала Мая но после взела да се шегува че ако не й провърви със завръщането на сцената може да се квалифицира в брокер на недвижими имоти. По този повод в гилдията плъзна слухът, че Кирил Икономов, който освен музикант е и бизнесмен, е фалирал и затова продава жилището си на пъпа на София. Напук на клюките от известно време чаровната певица се отдаде на йогата. Изпълнителката на "Конче-вихрогонче" станала изряден последовател на източното учение, запалена от колежки като Йорданка Христова и Роси Кирилова. Минавайки 50-те, Мая решава на всяка цена да запази здравето и тонуса си. Другата причина да се захване със специфичната гимнастика е и желанието на певицата ударно да възстанови позициите си на родната поп сцена. След като отгледа близначките си, тя е готова да възвърне оборотите на концертната си дейност, с която бе на гребена на вълната до 1994 г.

Няма коментари: